Zdroj VN

27.08.2009 08:46

POZOR!!! Zdroj vytvára vyskoé napätie cca 6kV ss. Neviem či dáva smrteľný prúd (neodskúšané ;-), ale jednosmerné VNvás môže riadne popáliť a môže spôsobiť elektrolýzu krvi (v krvi sa vytvorí zrazenina a tá može spôsobiť napr. infarkt)!!! Celé zariadenie je galvanicky spojené zo sieťou!!!

Toto zapojenie som našiel na serveri instructables.com , konkrétne tu. Je extrémne jednoduchý. Potrebujete len elektroniku z úspornej žiarovky a IHVT VN transformátor. Úsporku si kúpte novú, alebo zoberte pokazenú (aj taká funguje), alebo (ako ja) choďte do OD IKEA a v oddelení svietidiel požiadajte predavača, aby vám dal nejakú rozbitú (fakt to funguje xD).

Rozoberte žiarovku a napojte na ňu IHVT:

Výboje sa dajú robiť do studeného konca sekundáru trafa a do uzemnenia. Funguje to dobre, zo 4 tráf fungovali 3 (to 4. len tak úplne málo iskrilo). Akurát škoda že to robí len asi 6-8mm výboje. Na tom pôvodnom videu to dávalo 2-3cm, asi preto, že mal úsporku z iným výkonom.

Primár IHVT nájdete tak, že ohmmetrom hľadáte 2 (zvyčajne susedné) vývody, medzi ktorými je odpor okolo 1ohm (1,2-0,7ohm). Studený koniec sekundáru nájdete jednoducho - drôtom, ktorý pripevníte na VN výstup skúšate, z ktorého vývodu trafa to najviac iskrí.

no a ešte obrázky

celok

1. trafo

výboj 3mm (dá sa ťahať na 6-8mm)

2.trafo

a ešte aj video:

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.